Ikuisuuskysymys: Palasaippua vai nestesaippua?

Picture of Solakka
Solakka

Palasaippua ja nestesaippua jakavat vahvasti mielipiteitä etenkin nyt kun käsiä pestään erityisen ahkerasti. Toinen sanoo ettei koskisikaan palasaippuaan jota joku muu on käyttänyt, ja toinen taas pitää nestesaippuaa pitkälti veden ostamisena muovipullossa. Halusimme valaista aihetta hieman ja purkaa turhia pelkoja ja myyttejä aiheen ympäriltä.

Mitä eroa on palasaippualla ja nestesaippualla? 

Voisi ajatella että nestesaippua on vain veteen liuotettua palasaippuaa mutta näin se ei aivan ole, varsinkin siinä laajassa merkityksessä missä me nestesaippuasta puhumme. 

Nestesaippua voi olla veteen liuotettua palasaippuaa ja sitä voi tehdä vaikka itse. Veden lisääminen heikentää kuitenkin saippuan säilyvyyttä jolloin ainakin teollisesti valmistettuna siihen pitää lisätä säilöntäainetta. Säilömisen voi hoitaa luonnollisestikin, joten myös nestesaippuan voi tehdä luontoa kunnioittaen.

Kuitenkaan kaikki ne tuotteet mistä nestesaippuoina puhumme eivät ole saippuaa alkuunkaan. Olet saattanut huomata sellaisia tuotenimiä kuin pesuneste tai body wash. Nämä tuotteet ovat kemiallisesti valmistettuja puhdistusaineita, joita ei siis ole tehty saippuan lailla emäksiä ja rasvaa yhdistämällä. Tällaisiin pesunesteisiin on lisätty usein monenlaisia lisäaineita parantamaan säilyvyyttä, tuoksua, rakennetta, vaahtoutuvuutta, puhdistavuutta ja kosteuttavuutta.

Pesunesteetkin toimivat hyvin puhdistautumiseen ja niistä monet ovat myös luonnolle ystävällisiä. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja katsoa mitä lisäaineita niihin on lisätty. 

Palasaippuat taas valmistetaan saippuoitumisen avulla, eli emäksiä ja rasvaa yhdistämällä. Palasaippua säilyy mainiosti aivan itsenään joten siihen ei tarvitse lisätä ylimääräisiä säilöntäaineita. Esimerkiksi Solasaippuoiden kanssa voit olla varma että ne sisältävät vain tarpeellisia ja luonnolle ystävällisiä ainesosia.  

Onko palasaippua epähygieeninen? 

Tämä on kysymys joka monelle palasaippuaa vierastavalle ensimmäisenä herää. Palasaippuaa kun jokainen käyttäjä koskee omin käsin. 

Ei kuitenkaan syytä huoleen. Palasaippua on tutkitusti turvallinen ja hygieeninen valinta peseytymiseen. Palasaippua on emäksisyytensä takia huono kasvualusta ei-toivotuille bakteereille, viruksille ja homeille. On myös tutkimuksissa osoitettu etteivät taudinaiheuttajat siirry saippuan kautta käyttäjältä toiselle. 

Saippuan rakenteen ansiosta saippuamolekyylin toinen pää tarttuu rasvaiseen likaan ja toinen pää veteen. Näin ollen käytössä oleva saippua kerää epäpuhtaudet itseensä ja katoaa huuhdeltaessa viemärin uumeniin.  Saippua voi varmuudeksi käytön jälkeen huuhtaista veden alla jotta siitä huuhtoutuu ylimääräinen aines pois ja saippua pysyy siistin näköisenä. 

On myös hyvä muistaa että nestesaippuapullot voivat olla melkoisia bakteeripesäkkeitä. Ihmiset kun koskettelevat pulloja ja pumppuja likaisin käsin. 

Kumpi on luonnonystävän valinta? 

Vaikkakin mielipiteemme voikin olla hieman puolueellinen, on meidän todettava että palasaippua on ekologisempi valinta näistä kahdesta. Palasaippuat on usein pakattu kevyeen pahvi- tai paperikääreeseen kun taas nestesaippua on useimmiten pakattu muovipulloon. Näin pakkauksen ympäristökuormitus on palasaippualla selvästi pienempi.

Palasaippua on myös riittoisampi valinta. Nestesaippuaa kuluu peseytymiseen palasaippuaa enemmän ja etenkin moni vanhempi on huomannut että etenkin lapset tykkäävät käyttää nestesaippuaa melko reiluin ottein. 

Kolmas teesi palasaippuan puolesta on sen pienemmät kemikaalijäämät. Etenkin kotimaista ja luonnollista palasaippuaa käyttäessäsi voit luottaa siihen ettei siihen ole laitettu mitään ylimääräistä. 

Lopputulema

Kummankinlaiselle saippualle on paikkansa. Esimerkiksi julkisissa tiloissa nestesaippua voittaa käytännöllisyydellään. Halusimme kuitenkin avata aihetta ja poistaa aiheen ympärillä liikkuvia väärinkäsityksiä. 

Jos koet että nestesaippua on sinun valintasi, mutta sen kemikaalit tai pakkausjäte huolettaa, niin muista että voit aina tehdä palasaippuasta oman nestesaippuasi:

 Raasta tai pilko palasaippua pieneksi ja sekoita se kuuman veden kanssa haluamaasi pulloon. Kannattaa tehdä pieniä määriä kerralla koska kuten todettua, vesi hieman heikentää nestesaippuan säilyvyyttä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lisää kiinnostavaa lukemista

Onko palasaippua biohajoava?

Monia Solasaippuan käyttäjiä on mietityttänyt ovatko luonnonsaippuamme biohajoavia ja voiko niillä pestä myös luonnonvesissä. Tässä blogikirjoituksessa syvennymme tuohon kysymykseen.

Hyvästit shampoolle – 5 syytä pestä hiukset palasaippualla

Ettäkö muka ihan tavallisella palasaippualla voisi pestä myös hiukset? Näin me uskomme ja olemme sen myös vuosien mittaan todenneet, niin itse tuotteitamme käyttämällä kuin asiakkailtamme saaman palautteenkin perusteella. Keräsimme tähän blogikirjoitukseen viisi hyvää syytä väitteemme perustaksi.

Joulunajan perinteitä

Solan jouluperinnearvonnan kunniaksi tutustutaan erikoisiin jouluperinteisiin niin naapurimaissamme kuin maailmallakin.

fiSuomi