Joulunajan perinteitä

Picture of Solakka
Solakka

Keräsimme Facebookissa Solan ystävien omia jouluperinteitä arvonnan muodossa. Niitä kerääntyikin vallan ruhtinaallinen määrä. Voit lukea niitä täältä:

https://www.facebook.com/Solasaippua.fi/posts/1796505510525336

Läheisten kanssa oleminen, jouluruoka, joulusauna ja jo tuonpuoleiseen siirtyneiden muistaminen ja haudoilla käyminen olivat monille tärkeitä perinteitä. Ne kuvaavat hyvin Suomen jouluperinnettä kokonaisuudessaankin. Se on aikojen saatossa muodostunut yhdistelmä perinteisiä talvipäivänseisauksen pakanaperinteitä, kristillisiä vaikutteita ja moderneja elementtejä. Näistä muodostuu monenlaisia tapoja viettää joulua, kuten Facebook-arvontamme osoittikin. Mutta minkälaisia ovat jouluperinteet muualla maailmassa?

Ruotsi – Pieniä ja suuria liekkejä

Gävlen pukki

Gävlen pukki on ensimmäisenä adventtisunnuntaina Gävlen kaupunkiin pystytettävä jopa 13 metriä korkea olkipukki. Vähintään yhtä tunnettu kuin on tämä vuodesta 1966 jatkunut perinnekin, on ollut olkipukin kohtalo tulla poltetuksi tai muulla tavoin tuhotuksi ennen joulua. Niistä 54 kerrasta kun olkipukki on pystyttetty, se on onnistuttu tuhoamaan 37 kertaa. Viimeksi näin kävi vuonna 2016 jolloin pukki sytytettiin tuleen vain muutama tunti avajaisseremonian jälkeen. 

Lucian päivä

Monille suomalaisillekin tuttu Lucian päivä on merkittävä osa ruotsalaista joulua. Lucia on noin vuonna 304 marttyyrikuoleman kokenut katolisen kirkon kanonisoima pyhimys, jota muistetaan katolisessa pyhimyskalenterissa 13. joulukuuta. Luciaa juhlitaan kuitenkin nykyään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa. Tämän arvellaan johtuvan siitä että Lucian päivä osui samaan ajankohtaan pakanallisen talvipäivänseisauksen kanssa. Valoa tuova Lucia sopi hyvin merkkihenkilöksi pimeän ajanjakson päättävään pakanalliseen juhlaan ja näin perinteet sekoittuivat keskenään.  

Norja – Luudat piiloon! 

Norjassa talon luudat laitetaan hyvään piiloon aattoiltana ennen nukkumaanmenoa. Tämä kumma tapa pohjautuu huhuun jonka mukaan noidat etsivät jouluaattoyönä taloisa luutia, joilla he voisivat lähteä lentelemään pimeään talviyöhön. 

Tämä tapa sopisi hyvin joulusiivouksesta stressaaville Suomalaisillekin. Luudat voisi tosin piilottaa jo hyvissä ajoin ennen jouluaattoa, ja rauhoittua yhdessäolon ja jouluperinteiden pariin. 

Islanti – Jólasveinar, eli Joulupojat

Joulupojat ovat Islantilaisessa kansanperinteessä esiintyvä 13 hahmon joukko. Alunperin ne olivat pahamaineisien kujeilijoiden maineessa ja niiden uskottiin varastelevan ihmisiltä ruokaa ja tavaraa sekä aiheuttavan monenlaisia ongelmia. Nykyään Joulupojat ovat paremmassa maineessa ja toimivat jopa joulupukin sijaisena. Kolmentoista joulua edeltävän yön aikana ne kulkevat ympäri kyliä ja jättävät lahjoja lasten ikkunalaudoille laittamiin kenkiin. Jos siis lapset vain ovat olleet kilttejä. Tuhmien lasten kengistä saattaa löytyä aamulla perunoita. 

Jokaisella joulupojalla on niiden luonnetta kuvaava nimi. Esimerkiksi Bjúgnakrækir, makkaranpihistäjä, kulkee katonrajassa orrella ja nappaa mukaansa talon savustetut makkarat. 

 Japani – Uppopaistettua kanaa

Japanissa joulua ei uskonnollisista syistä vietetä lainkaan samoissa mittasuhteissa kuin vaikkapa meillä Suomessa. Japaniin on silti syntyt eriskummallinen oma jouluperinteensä joka tuntuu tulleen jäädäkseen. Japanilaiset nimittäin nauttivat jouluisin amerikkalaisen pikaruokaketju KFC:n uppopaistettuja herkkuja. 

Eräs yrityksen johtajista oli kuullut 1970-luvun alussa Japanissa asuvien ulkomaalaisten harmittelevan sitä, kuinka Japanista ei saanut perinteistä joulukalkkunaa. Hän ajatteli että kenties KFC:n uppopaistetut kanaruuat voisivat olla hyvä korvike kalkkunalle joulupöydässä. KFC aloitti vuonna 1974 laajan jouluteemaisen markkinointikampanjan Japanissa. Kampanja ylitti heidän kaikki odotuksensa ja osoittautui todelliseksi täysosumaksi. Siitä kertoo se, että vielä tänäkin päivänä joulu on vuoden kiireisintä aikaa Japanin KFC-ravintoloissa.

Solan väki toivottaa oikein hyvää ja rauhallista joulua ja onnekasta uutta vuotta!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lisää kiinnostavaa lukemista

Ikuisuuskysymys: Palasaippua vai nestesaippua?

Palasaippua ja nestesaippua jakavat vahvasti mielipiteitä etenkin nyt kun käsiä pestään erityisen ahkerasti. Toinen sanoo ettei koskisikaan palasaippuaan jota joku muu on käyttänyt, ja toinen taas pitää nestesaippuaa pitkälti veden ostamisena muovipullossa. Halusimme valaista aihetta hieman ja purkaa turhia pelkoja ja myyttejä aiheen ympäriltä.

Onko palasaippua biohajoava?

Monia Solasaippuan käyttäjiä on mietityttänyt ovatko luonnonsaippuamme biohajoavia ja voiko niillä pestä myös luonnonvesissä. Tässä blogikirjoituksessa syvennymme tuohon kysymykseen.

Hyvästit shampoolle – 5 syytä pestä hiukset palasaippualla

Ettäkö muka ihan tavallisella palasaippualla voisi pestä myös hiukset? Näin me uskomme ja olemme sen myös vuosien mittaan todenneet, niin itse tuotteitamme käyttämällä kuin asiakkailtamme saaman palautteenkin perusteella. Keräsimme tähän blogikirjoitukseen viisi hyvää syytä väitteemme perustaksi.

en_USEnglish